Nieuw rapport: Tweedehandskleding levert economieën miljarden dollars op en enorme bijdrage aan vergroening economie
Door Johan Jongkind · 08 okt 2024
Nieuw rapport van Oxford Economics toont grote belang van de tweedehands textielmarkt in EU en drie Afrikaanse landen, zowel qua werkgelegenheid als milieu-impact, en om de toekomstige milieu-doelstellingen te halen.
Over het rapport …
Dit rapport is door Oxford Economics gemaakt in opdracht van Humana People to People en Sympany+. Het heeft als doel de sociaal-economische impact van de tweedehands textielmarkt te kwantificeren.
Het richt zich op de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk (EU27+) en drie Afrikaanse landen: Ghana, Kenia en Mozambique.
Kennisgat over de branche
De positieve milieu-impact van de tweedehands textielsector is bekend.
De sector verkleint de ecologische voetafdruk van kledingstukken aanzienlijk, waarbij hergebruikte textielsoorten slechts 0,01% water nodig hebben en ongeveer 3 kg CO2 per item besparen in vergelijking met de productie van nieuwe kleding.
Minder onderzocht zijn de bijdragen die de sector heeft op het gebied van haar economische waarde, de werkgelegenheid en de cruciale rol die zij heeft om te komen tot een duurzamere, circulaire economie.
Sociaal-economische impact in de EU27+
De totale werkgelegenheid die door de industrie in de EU27+ werd gegenereerd, bedroeg in 2023 ongeveer 110.000 banen.
De meeste van deze banen, ongeveer 67.000, zijn in tweedehands winkels, terwijl sorteerfaciliteiten 35.000 mensen in dienst hebben en inzamelingsactiviteiten goed zijn voor 11.000 banen.
Een aanzienlijk deel van die werkgelegenheid vindt plaats in minder ontwikkelde regio’s van de EU27+, waaronder Bulgarije, Roemenië en Polen, waar ongeveer 22.000 werknemers werkzaam waren.
Van alle werknemers is ongeveer 79% vrouw en er is geen verschil in loon tussen vrouwen en mannen.
De industrie had een bijdrage van € 3,0 miljard aan het bruto binnenlands product (bbp) van de regio.
Sociaal-economische impact in Ghana, Kenya en Mozambique
De handel in tweedehands textiel met de EU27+ levert in totaal 19.000 formele en 130.000 informele banen op in die landen en een bijdrage aan hun GDP van $110 miljoen.
Voor de meeste geïnterviewde handelaren uit de formele sector is dit hun enige inkomen en levert het een “leefbaar inkomen” op.
Echter, dat is niet het geval bij de informele handelaren, waar veel geïnterviewden aangaven een laag loon te verdienen en er andere baantjes naast moesten doen.
Toegang tot betaalbare kleding
Positief is dat dankzij geïmporteerde tweedehands kleding veel mensen in deze landen wel betaalbare kwaliteitskleding kunnen kopen.
Twee punten van zorg zijn wat er met de kleding gebeurt nadat het is afgedragen en wat er met niet te verkopen kleding, dan wel afval gebeurt. Hoewel recente studies (Circle Economy, 2023) aantoonden dat slechts een relatief klein deel van de import als afval kan worden beschouwd (ongeveer 4%), komt dit nog steeds neer op een niet te verwaarlozen absolute hoeveelheid afval.
Deze landen hebben vaak niet een afvalverwerkingsysteem om deze ophopende hoeveelheden kleding goed te verwerken.
Johanna Neuhoff from Oxford Economics said:
“Our findings underscore the need for policies that support and strengthen this circular industry – ensuring it continues to serve as a bridge between environmental sustainability and inclusive economic growth.”
Cruciale sector voor beleidsdoelen EU
De tweedehands kledingsector is van cruciaal belang voor het behalen van de beleidsdoelen van de EU, met name voor wat betreft circulariteit.
De sector draagt hieraan bij door het hergebruik van textiel te bevorderen, afval te verminderen en grondstoffen te besparen.
Door bijvoorbeeld post-consumer textiel apart in te zamelen, voorkomt de sector dat gebruikt textiel op stortplaatsen terechtkomt, hetgeen leidt tot een vermindering van gemeentelijk afval.
Omdat de textielproductie zo’n hoge milieu-impact heeft, levert de sector een relatief hoge bijdrage doordat de levensduur van textiel verlengd wordt en door haar recycling.
Bevordering circulaire en duurzame ontwikkeling in zuidelijke landen
In de drie onderzochte landen zijn er belangrijke beleidsprogramma’s en -doelstellingen voor wat betreft de circulaire en duurzame ontwikkeling van hun land.
De tweedehands kledingsector ondersteunt deze doelen door formele en informele werkgelegenheid te creëren, lokaal ondernemerschap te stimuleren en de milieu-impact van textielafval te verminderen door hergebruik- en recyclinginitiatieven.
Bijvoorbeeld in Ghana, het Circular Economy Action Plan en het National Solid Waste Management Strategy richten zich op het beheer van (textiel)afval en het bevorderen van recyclinginitiatieven om zowel de ecologische als economische veerkracht te ondersteunen.
In het rapport worden deze lokale programma’s uitgebreid beschreven.
Behalen Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s)
De tweedehands kledingsector draagt substantieel bij aan het behalen van verschillende Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN. Door bijvoorbeeld betaalbare kleding te leveren aan bevolkingsgroepen met een laag inkomen en inkomsten te genereren in zowel formele als informele sectoren, handelt de sector richting SDG 1 (Geen armoede) en SDG 8 (Fatsoenlijk werk en economische groei).
Bovendien draagt de industrie, met een groot deel van de beroepsbevolking in zowel de EU27+ als de drie Afrikaanse landen bestaande uit vrouwen, ook bij aan SDG 5 (Gendergelijkheid).
Tot slot sluiten de kernactiviteiten van de industrie aan bij SDG 12 (Verantwoorde consumptie en productie) en 13 (Klimaatactie) door het hergebruik en de recycling van textiel te bevorderen, afval te verminderen en de ecologische voetafdruk die gepaard gaat met de productie van nieuwe textiel te minimaliseren.
SWOT Analysis
Sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen analyse (SWOT) voor EU27+
De sterke punten van de tweedehands kledingsector zijn onder meer haar duurzame en circulaire aard. Zij creëert economische waarde zonder nieuwe grondstoffen te gebruiken en door de levenscyclus van kledingstukken te verlengen.
De sector biedt goede werkgelegenheidskansen in de EU27+, ook banen met lage opleidingsvereisten.
Met haar goede netwerken, haar brede klantenbasis en efficiënte inzamelings-, sorteer- en transportprocessen is de industrie goed uitgerust om te reageren op veranderingen die de industrie beïnvloeden.
Zwakke punten zijn daarentegen de arbeidsintensieve en dus kostbare sorteerfase. Hoewel sorteren een belangrijk waardetoevoegend proces is, maken de hoge arbeidskosten het voor sorteercentra moeilijk om winstgevend te opereren.
Een andere zwakte van de industrie heeft betrekking op de soms slechte kwaliteit kleding die geëxporteerd wordt en de kleine hoeveelheden afval die er soms nog in zit. Dit creëert milieu- en sociale uitdagingen in de ontvangende landen en veroorzaakt reputatieschade voor de industrie.
Ondanks diverse uitdagingen zijn er verschillende kansen voor de industrie. We verwachten dat de consumentenvraag zal toenemen omdat consumenten duurzamer worden, zij zoeken naar betaalbare alternatieven en omdat tweedehands kleding steeds meer een perceptie krijgt van uniek en modieus.
Met het bedrijfsmodel van de industrie dat nauw aansluit bij de beleidsdoelen van de EU, zouden toekomstige regelgevende wijzigingen, zoals Extended Producer Responsibility (EPR)-regelingen, de operationele kosten kunnen verlagen en daarmee de economische levensvatbaarheid kunnen verbeteren.
Technologische vooruitgang in sorteren en recyclen zou de winst verder kunnen verhogen door operationele kosten te verlagen of nieuwe inkomstenstromen te openen.
Daarnaast zijn er ook meerdere bedreigingen. Overregulering is een overkoepelende bedreiging. Onjuiste of te strenge regelgeving kan extra kosten, lasten en andere problemen creëren. Concurrentie in de vorm van goedkope fast fashion is al hoog en zal zonder regulering verder toenemen. Ook geopolitieke spanningen of economische fluctuaties vormen ook bedreigingen voor de industrie.
Sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen analyse (SWOT) voor Afrikaanse landen
Een sterk punt is de aanzienlijke hoeveelheid banen (bijvoorbeeld in Kenia 100.000+) die dankzij geimporteerd, tweedehands textiel ontstaan. Tevens ontstaan er veel (laagdrempelige) mogelijkheden voor lokaal ondernemerschap.
Dankzij de import van tweedehands textiel hebben veel mensen toegang tot betaalbare, kwalitatieve kleding, blijkt uit de lokaal afgenomen interviews.
In het rapport komen alle sterktes, zwaktes, mogelijkheden en bedreigingen uitgebreid aan bod.