We kunnen steeds meer stoffen recyclen
Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Doorbraak in chemische textielrecycling

Door Johan Jongkind · 16 jul 2024

Ir. Ger Brinks, Chief Technology Officer van SaXcell, gaf een online presentatie over SaXcell's stappen voorwaarts op het gebied van chemische textielrecycling

Chemische textielrecycling wordt een belangrijk onderdeel van textielrecyclemix.

 

In SaXcell heeft Nederland een koploper op dit gebied. De afgelopen 12 maanden bereikte zij een aantal belangrijke mijlpalen.

 

Een wereldwijde marktleider selecteerde haar technologie, de eerste 100+ ton is op weg naar Turkije, in Enschede bouwt zij een nieuwe fabriek en ook de LCA impactberekening toont positieve cijfers.

Hoe werkt chemische textielrecycling?

SaXcell recyclet afgedankt katoenen textiel naar nieuwe ‘virgin’ vezels.

 

Eerste stap is het verwijderen van ritsen en knopen. Het textiel wordt vervolgens in kleine stukjes geknipt.

 

Dat katoen wordt opgelost in een mengsel van water en (niet schadelijke) chemicaliën. De ontstane pulp wordt verwerkt tot vezels middels een natspinproces. Nu is het klaar om naar de spinnerijen te gaan die er garens van maken.

 

Mooi detail: die SaXcell vezels blijken zelfs sterker te zijn dan het origineel. Tevens kunnen ze gewoon worden gebruikt in alle bestaande textielproductieapparatuur.

 

Doorbraak 1: Partnership Birla

 

SaXcell doet niet alles zelf. De goede resultaten uit de pilotfase trokken de aandacht.

 

Vorig jaar ging zij voor het natspinproces een samenwerking aan met het Indiase Birla Cellulose. Dit bedrijf is marktleider op het gebied van ‘Man Made Cellulose Fibers’.

 

Doorbraak 2: SaXcell in productie

 

De tweede doorbraak is dat Birla meer dan 100 ton SaXcell vezels in Q1 en Q2 2024 verscheept naar de garenspinnerijen in Turkije. De totale productie kan dit jaar oplopen tot 350 ton.

 

Door de samenwerking komt de commerciële productie in een stroomversnelling.

Doorbraak 3: Eigen fabriek

 

De verhuizing van de pilot-fabriek in Goor naar een nieuwe, 1.600 m2-grootte locatie in Enschede is een nieuwe mijlpaal.

 

Hier komt het nieuwe laboratorium en begint de industriële productie met een capaciteit van 750 ton per jaar.

Doorbraak 4: Lage LCA impact

 

De recente LCA (Life Cycle Assessment) cijfers van de SaXcell vezels zijn zeker ook een doorbraak.

 

De hoge milieu-impact van katoen is bekend.

 

SaXcell verbruikt slechts een fractie van het water (6.000 versus 20 liter water per kilogram), geen kunstmest (katoen 400 gram/kilo) en geen pesticiden (katoen 40 gram/kilo). Dat scheelt dus enorm.

 

De gebruikte, niet-schadelijke chemicaliën uit het SaXcell proces (300 gram/kilogram) worden bovendien gerecycled.

 

Charles Graft, directeur / bestuurder stichting Sympany

Onze investeringen in de textielrecyclingsector richten zich op het realiseren van dit soort doorbraken. Daarom is Sympany zeer tevreden over de resultaten bij SaXcell.

 

Sympany’s investering in SaXcell dateert uit 2020. Dit was een strategische investering bedoeld om chemische textielrecycling naar het volgende niveau te brengen.

 

Deze investering kwam voort uit Sympany’s missie. Wij werken aan een circulaire textielketen omdat we willen bijdragen aan een schone, duurzame wereld met behoud van grondstoffen. En dat is precies wat SaXcell nu laat zien.

Johan Jongkind

Marketing & Communicatie manager

Bekijk de reis van jouw T-shirt