Veelgestelde vragen
Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.
Wat doet Sympany?
Sympany is een textielinzamelaar. We zamelen rond de 14 miljoen kilo kleding per jaar in. We verkopen wat herdraagbaar is. En recyclen wat overblijft. Zodat we van elk stukje stof straks weer iets waardevols kunnen maken. Wij gaan voor een circulaire textielketen, omdat we willen bijdragen aan een schonere, duurzame wereld met behoud van grondstoffen.
Waar zamelt Sympany in?
Sympany zamelt in ruim 70 gemeenten in met ongeveer 1.450 containers. Gemeenten bepalen zelf, via hun afvalbeleid of door een aanbesteding, wie de textielinzamelaar in hun gemeente is. Daarom zijn er in verschillende gemeenten verschillende textielinzamelaars. Benieuwd of we bij jou inzamelen? Doe de postcode check op vind-een-container
Wat voor textiel mag er in de containers?
Sympany accepteert alle soorten textiel ook als het kapot is. Maar herdraagbare kleding is voor ons erg belangrijk. Zonder de opbrengst van het nog goede, herdraagbare textiel kunnen we niet investeren in de oplossing voor recycling. Belangrijk is dat het textiel schoon en droog wordt aangeboden. Bij schoenen graag de veters aan elkaar knopen of ze samen in een apart zakje doen. Stop het textiel in een gesloten plastic (vuilnis)zak zodat het beschermd is tegen vocht en vuil. Dit mag erin.
Wat doen wij met het afval?
Alles wat geen textiel is of kleding die nat en vies is geworden, is afval. Omdat het in aanraking is gekomen met het afval is het niet meer bruikbaar. Wij moeten dit op een duurzame manier afvoeren en dit zorgt voor hoge verwerkings- en afvoerkosten. Het is belangrijk dat inwoners hun afval zo goed mogelijk scheiden en het textiel in een gesloten zak inleveren. De zak beschermt het textiel tegen vuil en vocht. Hoe beter we dit doen hoe meer grondstoffen kunnen worden hergebruikt.
Wat gebeurt het met het textiel?
Het ingezamelde textiel dat herdraagbaar is, wordt verkocht. Het geld dat we verdienen, investeren we in innovatie. Het recyclebare textiel wordt samen met partners verwerkt tot grondstof en ingezet voor nieuwe producten. Een groot deel wordt nog steeds verwerkt tot poetslappen en isolatie- en akoestisch materiaal. Met SaXcell werken we aan closed loop recycling, waarbij het textiel tot nieuwe hoogwaardige cellulose garen wordt gerecycled.
Waarom wordt kleding verkocht?
Een deel van de kleding die wij inzamelen, is opnieuw te dragen. Het verlengen van de levenscyclus van kleding is nog steeds de meest duurzame optie en beter voor het milieu dan recyclen. Zo lang er vraag is naar tweedehands kleding verkopen wij het. Met de inkomsten van de verkoop kunnen wij ons doel nastreven om een circulaire textielketen te realiseren.
Steunen jullie nog projecten in Afrika?
In 2019 is de koers van Sympany gewijzigd. Wij investeren de opbrengsten van ons textiel niet meer in projecten in o.a. Malawi, Angola en Congo DR. Ons nieuwe doel is investeren in een circulaire textielketen. Ondanks deze wijziging zullen wij alle verplichtingen van de nog lopende projecten nakomen.
Per ongeluk iets in de textielcontainer gegooid?
Neem contact met ons op via telefoonnummer 030- 657 0009. Als de container nog niet geleegd is, kunnen wij met de vervoerder afspreken dat je bij de volgende lediging aanwezig bent. Omdat dit veel extra tijd en werk kost, zijn de kosten die de vervoerder hiervoor vraagt €50,-.
Kan ik een inzameling voor Sympany doen?
Waar mogelijk werken we graag mee aan inzamelingsacties. Samen met jou kijken we graag naar de mogelijkheden van een inzameling. Inzamelingsactie
Geven jullie de kleding weg?
Wij doneren geen kleding. We verkopen wat herdraagbaar is en recyclen wat overblijft. Door beide steeds beter te doen, maken we de textielketen circulair. Want het geld dat we verdienen, investeren we in innovatie. Zodat we van elk stukje stof straks weer iets waardevols kunnen maken. Door de jaren heen hebben we enkele uitzonderingen gemaakt Kleding in tijden van nood
Aan wie verkopen wij?
We verkopen graag aan kringloopwinkels en tweedehands winkels in Nederland. Het is onze ambitie om zoveel mogelijk textiel af te zetten in Nederland. Daarnaast verkopen we het grootste gedeelte van ons textiel in Europa en een kleiner aandeel in vier Afrikaanse landen. We verkopen onze kleding alleen gesorteerd aan onze lokale, vaste partners in Zambia, Malawi, DR Congo en Angola. Op deze manier zorgen onze lokale partners dat goede en betaalbare kleding toegankelijk is voor iedereen.
Kan ik als bedrijf mijn textiel bij jullie kwijt?
Veel bedrijven hebben overtollig en onverkoopbaar textiel, samples en/of retouren. Sympany zorgt ervoor dat er een duurzame, nieuwe bestemming komt voor deze kledingrestanten. Waar mogelijk worden ze verkocht om opnieuw te dragen. Ook schoenen zijn welkom. Schoendonaties Kledingrestanten
Neemt het percentage recycling toe?
Sympany krijgt steeds meer kleding die niet herdraagbaar is en moet om die reden duurzame, innovatieve oplossingen zoeken voor dit textiel. Wij werken samen met verschillende partners om de oude niet meer te herdragen kleding een nieuwe bestemming te geven door middel van recycling. Kleding recyclen